propainters logo 2016

Verf spuiten,  tips & tricks

U zoekt informatie over airless verf spuiten. Wellicht wilt u zelf airless verf spuiten of wilt u een verfspuit-specialist inhuren. Ik heb dit stuk over verf spuiten geschreven omdat ik vind dat er te weinig informatie over deze techniek te vinden is op het internet.

We beginnen bij het begin:

Wat is airless verf spuiten?graco airless spuiten

Airless verf spuiten  is een verfspuittechniek waarbij de vloeistof (in dit geval verf) door een plunjerpomp of door een membraanpomp wordt aangezogen en op hoge druk (tussen de 70 en 200 bar) wordt verneveld door een spuitpistool. We noemen dit airless, omdat in tegenstelling tot de meest voorkomende verfspuittechnieken -waarbij  lucht gebruikt wordt om een strak spuitpatroon te creëren. Het spuitpatroon wordt gecreëerd door de hoge druk.

HVLP – High Volume Low Pressure: hoog volume lucht en lage verfdruk

Je kunt je voorstellen dat in vergelijking tot verfspuiten met een HVLP-systeem (met 1,5 bar materiaaldruk en maximaal 3 bar luchtdruk) airless verfspuiten veel sneller gaat, omdat de verf er bij het in knijpen van de pistooltrekker gelijk met minimaal 70 tot 200 bar uit komt. Er bestaan zelfs systemen waar 450 bar werkdruk wordt gecreëerd. Airless verf spuiten is dus in tegenstelling tot HVLP veel sneller, maar aan de andere kant minder nauwkeurig. De moeilijkheid bij airless verfspuiten zit hem  in de kleine hoekjes e.d.

Je hebt als middenweg ook airmix verf spuiten of om het helemaal ingewikkeld te maken de air-assisted airless verf spuiten. Letterlijk vertaald: lucht ondersteund luchtloos verf spuiten. Wat er in dit systeem gebeurt is het volgende: door een airless verfspuitsysteem wordt verf naar het spuitpistool gepompt. Het spuitpistool heeft ook nog een aansluiting voor een compressor. Deze compressor pompt lucht naar het pistool. Het pistool laat de verf door de spuittip vernevelen met 90 bar in plaats van 160 bar. Dit is een te lage druk om een net spuitpatroon te creëren. Maar in de punt van het pistool zitten ook vernevelingsgaten waardoor lucht naar buiten komt. Dit zorgt ervoor dat het spuitpatroon  alsnog strak wordt en zorgt voor strak spuitwerk. Er zijn een aantal redenen waarom je voor deze techniek kunt kiezen. Maar dat is wat voor een ander topic. Nu weet je wat de term airless verf spuiten betekend. Maar hoe en waar pas je deze techniek toe?

Welk type pomp voor airless verf spuiten?

De membraanpomp  heeft als voordelen dat je er 2 componentenmateriaal mee kan spuiten, is makkelijker te onderhouden en is goedkoper. Nadelen zijn dat de pomp een lager aanzuigvermogen heeft dan de plunjerpomp. Vandaar dat je veel membraanpompen met een emmer erbovenop ziet. Dan wordt de aanzuiging geholpen door de zwaartekracht. De membranen gaan ook minder lang mee dan de pakkingen van een plunjerpomp. Je kan er wel prima mee airless verf spuiten en ze zijn vaak goedkoper in verhouding tot de spuitcapaciteit. Een ander nadeel is dat deze pompen vaak maar met 2 filters worden geleverd. Dit heeft een groter risico op verstoppingen tijdens het verf spuiten.

latex spuiten membraam pomp

De plunjerpomp werkt met een plunjer of te wel een cilinder met een zuiger erin. Als de zuiger omhoog gaat, zuigt deze materiaal aan. Gaat de zuiger omlaag dan duwt hij het materiaal de slang in.

De voordelen van deze pomp zijn het hoge aanzuigvermogen, je kunt er makkelijker zware materialen mee spuiten. De pakkingen gaan langer mee, hij maakt een minder irritant geluid. De pomp heeft vaak 3 filters in het systeem en daardoor aanzienlijk minder kans op verstoppingen. Perfect voor airless verf spuiten.

airless spuiten plunjerpomp

Ik zelf kies liever voor de plunjerpomp. De techniek is moderner en je hoeft de verf niet meer te verdunnen (tenzij je een heel klein pompje hebt). Je kan de pomp gewoon met de aanzuigbuis in de emmer zetten.

Heb je eenmaal gekozen voor een airless verfspuit dan is de volgende vraag: welk merk en welke pomp moet ik aanschaffen?

Welk merk airless verfspuit?

Er zijn wat mij betreft maar 4 bekende merken airless verfspuiten en een aantal Chinese airless verfspuiten (welke er omheen hangen).

Graco, Airlessco, Wagner, Titan en Tritech en dan zijn er diverse merken zoals Samba, welke eigenlijk Graco spuiten zijn maar dan met een andere kleur kap. En dan heb je tot slot het merk feramotools Deze verfspuiten zijn qua prijs kwaliteit verhouding erg aantrekkelijk voor de beginnende spuiter. Ik ben van mening dat je ze niet in de zelfde categorie als de eerder beschreven verfspuiten kan stoppen. Daar zijn ze echt op lange termijn niet goed genoeg voor. Maar ze zijn zeker beter dan de doe-het-zelf spuiten van Wagner zoals de PP en de project pro serie.

Wagner heeft een serie genaamd de project-pro 115 en de 119.  Ik gebruik deze pompjes als ik ergens op een 8e verdieping een kamer moet spuiten. In alle andere gevallen gaat mijn voorkeur uit naar een grotere plunjerpomp . Eigenlijk moet je bij je keuze letten op het volgende: hoe zwaarder de machine is, hoe beter het spuiten gaat. Maar dan is hij ook duurder en lastiger te vervoeren. Een Graco 390 is bijvoorbeeld perfect voor airless verf spuiten op gemiddelde projecten van 100 tot 400 m2. Deze kost gauw 1800,- euro exclusief btw. Een Mark V die wij graag gebruiken is geschikt voor 10000 m2,  maar kost 8000,- excl. btw. Als je net begint zou ik de instap klasse van Titan, Graco of Wagner nemen. Prima duurzame airless verfspuiten waar je veel mee kan doen.

Ben je een particulier en wil je zelf je woning spuiten, dan kom je snel op de Project-Pro van Wagner of op de PP-90 serie uit. Het zijn plastic apparaten  en de inhoud ervan is niet duurzaam gebouwd. Het tuitje aan het eind van de aanzuigbuis is de pomp. Deze is vier keer zo klein als de kleinste pomp van een Graco of Titan.  Als je deze koopt reken er dan op dat je vaak verstoppingen in je tip krijgt en dat je daardoor vaak enorme strepen in je airless verf spuitwerk krijgt. Verder kan je zo’n spuit na 2000 m2 wel reviseren. Dus stel je zelf in dat geval de vraag:  800,- euro uitgeven aan zo’n apparaat met matig spuitwerk als resultaat of het werk uitbesteden aan vakmensen?

Welk pistool is het beste voor airless verf spuiten?

Het enige wat slijt op het pistool is het trekkermechanisme en de naald met zitting. Koop je een contractor van Graco  dan weet je dat je er heel erg lang met veel plezier mee kan spuiten. Koop je een PP-05 van Wagner dan kun je deze na 2 grote klussen weggooien. Als je pistool versleten is dan merk je dat je bij het inknijpen van de trekker: eerst komen er wat aanzet-spetters en daarna pas de fan. Heel erg lelijk in je spuit werk. Let er dus op dat je pistool goed is wanneer je begint.

Welke slang?

Airless verfspuitslangen zijn er doorgaans in 2 diktes: ¼” en in 3/8”. Hoe dikker de slang hoe groter je materiaaldoorvoer is. Wil je epoxy of dunpleister spuiten dan is 3/8” de maat waar je mee aan de slag moet. Wil je latex of lak spuiten dan is ¼” dik genoeg. Hoe dikker de slang hoe lastiger de slang te hanteren is. De lengtes van slangen variëren van 7,5 meter tot 50 meter. Bij de meeste machines zit er standaard 15 meter slang bij. De airless slangen zijn zeer stug, let er dan ook op als je een lange slang gebruikt dat je eerst op de verste plek van de pomp begint en werk naar de pomp toe. Dan hou je de slang onder controle. Als je dat niet doet tijdens het airless verf spuiten dan heb je risico dat je slang tegen je pas geschilderde wanden aan komt en dat is zonde. Aflakken met een lange slang is ook niet handig. Je bent dan alleen al een liter verf kwijt om je slang te vullen.

Airless verfspuiten , welke tip?

Je hebt 3 soorten airless verfspuittips:

  1. De omkeertip, deze zie je het meest
  2. De tip en naald set (Hvlp)
  3. Flat tip ( in airmix spuit pistolen)

Ik heb het in dit topic over de omkeertip.

Er zijn verschillende merken en types en ik kan niet  zeggen of de één beter is dan de ander. Ik gebruik vaak Wagner of Graco en deze zien er qua spuitpatroon hetzelfde uit. Ze passen alleen niet in dezelfde tiphouder, maar ze zijn alle twee ideaal voor airless verfspuiten.

Nummers op de spuittip

Er staan op de tip 3 cijfers, bijvoorbeeld 521. Het eerste cijfer is de breedte van de straal. De laatste twee cijfers moet je als één getal zien, variërend van 8 tot 39 en staat voor de grootte van het gat waar de verf door gespoten wordt. 8 = water of inkt, 21 = latex  en       39 = zware brandwerende coating. Ga je airless verf spuiten met een te kleine tip, dan verstopt de de tip en spuit je niks. Gebruik je een te grote tip dan is je spuitpatroon belabberd en kan je pomp de snelheid niet bijbenen. Bij airless verf spuiten is het dus belangrijk je aan de tipmaat te houden, wil je een netjes resultaat hebben.

Afplakken voor airless verf spuiten

Er is veel te krijgen op het gebied van afplakken voor airless verf spuiten. Je kunt zelf kijken wat je het beste vindt werken. Maar de belangrijkste tip is dat je zorgt dat de vloer goed afgedekt is. Je zult altijd spuitnevel hebben of je nou airmix, verwarmd of airless verf spuit. Nog een tip: zet altijd een emmer schoonmaak spul klaar, maar niet in de buurt van je slang 😉

Type afplakmiddelen:

Papier, plastic rollen met tape, plastic rollen zonder tape, dekens, folie.

Ik zelf gebruik altijd m3 rollen folie zonder tape. De tape gaat vanzelf via een dispenser alsnog op de rol. Ik vind dit verreweg de beste manier van afplakken. Papier gebruik ik alleen voor kleine dingen.

Dekens zijn ook ideaal. Deze kan je hergebruiken en nemen de nevel op.

Hoewel afplakken verreweg het meeste werk is kan ik daar niet veel meer over schrijven. Het is namelijk gewoon een kwestie van ervaring.

De techniek van airless verf spuiten.

Er zijn genoeg filmpjes op YouTube waar je de airless verfspuittechniek op kan leren. Ik noem alleen de dingen die echt belangrijk zijn:

  1. Als je de trekker inknijpt dan moet je pistool in beweging zijn.
  2. Nooit je pistool te dichtbij het te spuiten oppervlak houden
  3. Krijg je verfnevel in je gezicht, dan spuit je met teveel druk (bounceback)
  4. Nooit met je hand bij de tip zitten als je de trekker inknijpt
  5. Als je met een verlenglans airless verf spuit hou dan rekening met de verfsliert die nadat je de trekker hebt losgelaten er nog achteraan komt.
  6. Niet in je eigen gezicht spuiten (of in die van iemand anders)!
  7. Te weinig druk betekent vaak dat de verf te dik is de filters verstopt zijn de pakking versleten is of de prime valve stuk is.

Zelf leren airless verf spuiten?

Wil je jezelf als professional ontwikkelen of de werkzaamheden van je bedrijf uitbreiden.

Pro-painters organiseert diverse trainingen waar je de airless spuit techniek kunt leren. We delen dan de handige tips en tricks ook de dingen die niet geschreven zijn maar die je door ervaring leert. We behandelen de leerstof van A tot Z en aan het eind van deze cursus kunt u en of uw bedrijf airless verf spuiten als uitbreiding op uw service aanbieden

 

Tot slot.